Nyttigt med honung

Lite intressant och rolig fakta om Bin

Bina är mycket mer än bara honungsproducenter, de pollinerar nästan 75% av alla växter i världen.
Ett fullständigt bisamhälle utgörs av en drottning, 100 till 1000st drönare och 10000-90000st arbetsbin beroende på årstid.
Drottningens uppgift är att lägga ägg, drönarnas att para sig med drottningen och allt arbete inom ett bisamhälle utförs av arbetsbina som alla är sterila honor.

En drottning kan leva upp till 4-5år och drönarens livslängd uppgår till 3 månader.
Alla drönare blir utslängda inför vinter då drottning slutar lägga ägg för att inte slösa på resurser i bikupan.
Ett arbetsbi lever i ca 1 till 6 månader beroende på årstiden (vintertid upp till 6 mån), under sommaren flyger den slut på sina vingar på drygt en månad.
I början av sitt liv lever den i kupan och dess arbetsuppgifter är att städa, bygga vaxkakor, mata yngel och vakta bikupan för att efter några veckor övergå till samlarbin.
Bina samlar nektar från olika blommor och växter som sedan omvandlas till honung i bikupan.
Det är få djur som är lika flitiga som bina. För att få ihop nektar till 1 kg honung behöver bina göra ungefär 6 till 8 miljoner blombesök.
Det motsvarar en flygsträcka på cirka 4 varv runt jorden.  Hoppas honungen smakar bättre nu.

Lite intressant och rolig fakta om Honung

Honung är självklart gott först och främst och används som naturellt sötningsmedel i matlagning och den kan ätas som den är. Bland annat till yoghurten, på mackan och ha i te.
Honung kan även användas i hudvård, hårvård och är utmärkt för hälsan. Honung innehåller många nyttiga enzymer, mineraler och antioxidanter och får inte värmas upp över 40 grader för då går det nyttiga förlorat. Så låt tevattnet svalna innan ni häller i honungen.

Honung mot hosta

Honung och hosta är en kombination som har använts i århundraden för att lindra irriterande hosta och lugna halsen. Den naturliga sötman och de antibakteriella egenskaperna hos honung kan hjälpa till att minska irritationen i halsen och lindra hosta.
Dessutom skyddar den mot virus och bakterier. Honungen är en av få livsmedel som är kända för att ha en evig hållbarhet.
Bevaras den rätt så kan den inte bli dålig, det finns även rapporter om ätbar honung som hittats i Egyptiska gravar flera tusen år gamla. 

honung antiinflammatorisk

I honung finns antioxidanter, inklusive flavonoider och polyfenoler, som har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Dessa föreningar kan bidra till att minska inflammation i kroppen genom att neutralisera skadliga fria radikaler.

Vill du hitta en god och kvalitativ honung så hittar du alla våra produkter här! 

Honung